Sıhhi Tesisat Arızalarının En Fazla Görüldüğü Yerler, borular musluklar, vanalar, Su filtreleri, sifonlar, lavabo ve tuvaletlerdir.
Sıhhi tesisat sızıntıları ve onarımı çok basit gibi görünse de, nerelerde karşınıza çıkacağını kestirmek güç. Musluk tesisatında kaçak olabilir, lavabo tıkalı olabilir, jakuzinizin boru hatlarında kaçak veya tuvalet rezervuarı arızanız olabilir. Bütün bu sorunlarınıza kısa sürede çözüm bulmak için, Su tesisatı sektöründe hizmet veren firmalardan destek alabilirsiniz.
Herhangi bir daire veya kır evi bile çok sayıda sıhhi tesisat ekipmanı ile donatılmıştır. Örneğin su filtreleri, arıtma sistemleri bile evinizde sızıntılara yol açabilir. Bu nedenle sıhhi tesisat sızıntıları en sık nerede oluşur diye düşünüyorsanız aslında evinizdeki en çok kullanılan boru hatlarına bakmalısınız. Çünkü bu tesisat boruları zamanla yıpranır ve su geçirmezlik özelliğini kaybeder. Başlıca tesisat sızıntıları şuralarda meydana gelebilir;
- Borular,
- Musluklar,
- Vanalar,
- Su filtreleri,
- Arıtma sistemleri,
- Sifonlar,
- Lavabo ve tuvaletlerdir.
Sıhhi tesisat sızıntıları hakkında bilgi sahibi olmak için, öncelikle ana unsurları ve bunların prensiplerini öğrenmek gerekir. Bunlardan en sık karşılaşılanı ile devam edelim.
Musluklarda Sıhhi Tesisat Sızıntıları;
Musluklar, bağlantı parçalarının ana unsurlarından biridir ve besleme borusunun lümenini açma ve kapatma işlevini yerine getirir. Musluk kapatıldığında dışarıya çıkamayan su nedeniyle iç basınç artar ve bu da borularda bir basınca sebep olur. Bu nedenle musluklarda sıhhi tesisat sızıntıları sıklıkla görülmektedir.
Yapısal olarak musluk, çelik veya pirinçten yapılmış bir gövdeden oluşur. Vananın gövdesi ayrı parçalardan oluşmaz bir bütündür. Eğer gevşeme kaynaklı bir tesisat sızıntısı varsa o kısmı kendiniz sıkabilirsiniz. Ancak valf dediğimiz suyun açıp kapanmasını sağlayan koldan sızıntı var ise musluğu değiştirmeniz gerekecektir.
Borularda Sıhhi Tesisat Sızıntıları;
Borular, sıhhi tesisatın ana unsurlarıdır. Yani sıhhi altyapı sistemleri içinde vazgeçilmez malzemelerden biridir. Çünkü bütün atıklar, giderler bu borular üzerinden taşınır. Sıhhi tesisat boruları amaçlarına göre alt bölümlere ayrılır:
- Gaz boruları,
- Isıtma boruları,
- Basınçlı borular,
- Kanalizasyon boruları,
- Su boruları.
Ayrıca kabloları ve elektrik tellerini taşımak için tasarlanmış olan borular da bulunmaktadır. Sıhhi tesisat işinin kalitesinin doğrudan borunun malzeme kalitesi ve teknolojisine bağlı olduğu unutulmamalıdır.
En yaygın olanları çelik borulardır. Kural olarak, korozyon önleyici kaplama görevi gören bir çinko tabakası ile kaplanırlar. Bu tür borularla çalışırken, özel bir astar veya başka bir korozyon önleyici koruma uygulamanıza gerek yoktur.
Plastik borular montaj için daha kabul edilebilir ve uygundur. Montaj kolaylığı ve basitliğine ek olarak, plastik borular korozyona karşı çok dayanıklıdır ve bu da malzeme ömürlerini uzatır. Ayrıca plastik borular, boru yapısını kaçak akımlardan koruyan etkili bir elektriktir.
Vanalarda Meydana Gelen Sıhhi Tesisat Sızıntıları;
Vanalar sıhhi tesisatın ana unsurlarından biridir ve sürekli olarak çalışır durumda tutulmalıdır. Bir tıkanma, arıza durumunda derhal müdahale edilmelidir. Apartman tesisatında sıklıkla vanalar kullanılır. Sıcak ve soğuk su borularına ayrı vanalar takılması gerekmektedir. Genellikle büyük bir hacim kaplamayan ve kullanımı daha kolay olan vanalarda meydana gelen sıhhi tesisat sızıntıları, alanında uzman olan kişiler tarafından onarılmaktadır.
Tasarım ve çalışma prensibi olarak, vanalar birçok yönden musluklara benzer. Gövdelerinin iç bölmesinde ayrıca suyun geçtiği bir kanal, bu kanalı kapatan bir conta ve gövdenin başında bulunan ileri geri hareket eden bir mil bulunur. Eğer vananın iki ucu arasındaki borunun çapı farklı olacak ise, bir adaptör kullanmanızı tavsiye ederiz. Eğer sıhhi tesisat içinde bulunan vana ucuna lastik hortum bağlanacak ise, hortumu valf kafasına güvenli bir şekilde bağlamak için, metal bir kelepçe kullanılmalıdır.
Vanayı takarken hidrolik bağlantının düzgün çalışabilmesi için, aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
- Vana gövdesi içerisinde suyun ters yönde akıp akmadığını kontrol etmek gerekir. Bu işlev, bazı valf tasarımlarında üretici tarafından bilinçli olarak da saplanabilmektedir. Bu nedenle istisna kabul edilebilir.
- Su akışı eğer ters yönlü ise conta ile valf üzerindeki basınç önemli ölçüde artar ve buna bağlı olarak dişli bağlantı contalarındaki yükün arttığı unutulmamalıdır. Bu durumda vanadan çıkıştaki su basıncı düşer.
Sonuç olarak bütün alanlarda meydana gelen sıhhi tesisat sızıntıları için, usta ellerden yardım almalısınız.